elearning-forum.ro
elearning-forum.ro   RESURSE   |   SOLUTII   |   SISTEME   |   EVENIMENTE   |   FORUM    
elearning-forum.ro > sisteme de elearning > AEL

 
 
 
 
 

About AEL

 
 
 
 
 
 
 
AEL - un sistem de predare/învățare și management al conținutului implementat în 1510 licee din România.

AEL - Advanced eLearningÎncepând cu noiembrie 2001, Ministerul Educației și Cercetării a inițiat programul SEI care prevede, printre altele, dotarea tuturor liceelor din România cu un laborator format din 25 de calculatoare și un server. 1510 de școli au fost deja dotate cu echipamente IT de ultimă generație.

Platforma software AEL, dezvoltată de SIVECO România, a fost soluția aleasă de MEdC pentru a fi implementată în laboratoarele cu care au fost dotate liceele.

Platforma AEL este destinată sprijinirii procesului de învățare prin mijloace informatice moderne, este o instruire inteligentă în concordanță cu principiile psiho-pedagogiei actuale, punând la dispoziția profesorilor un instrument suplimentar de lucru, caracterizat prin eficiență și capacitate de adaptare.

Utilizarea platformei AEL este marcată de o vastă extindere a ariei de acoperire specifică domeniului educației: AEL oferă astfel un sistem de operare care este periodic upgradat; module de lecții care tratează interactiv diverse subiecte din programa școlară sau testează și evaluează elevii, realizând o monitorizare inteligentă în funcție de nivelul de pregătire al fiecăruia; accesul nelimitat la informație prin Internet sau baze de date proprii (cum ar fi dicționarele, care afișează definiții la o simplă selectare a unui cuvânt), dar AEL realizează și o administrare a resurselor clasei/școlii, contribuind punctual și global la organizarea eficientă a programului școlar.

AEL este un sistem integrat de predare/ învățare și management al conținutului, menit să sprijine profesorii/ tutorii, elevii, dezvoltatorii de conținut, precum și pe ceilalți participanți la actul educațional în procesul de învățare. Deși conceput inițial pentru universități/ învățământ la distanță, AEL este folosit în prezent pentru nivelul de învățământ preuniversitar, fiind extrem de potrivit pentru diverse limbi de studiu, regiuni, diferite nivele de studiu și tipuri de organizații cu potențial educațional.

AEL este o platformă software modernă, construită pe baza tehnologiilor actuale. Echipa SIVECO România a ales portabilitatea și mentenanța, construind AEL-ul în sistem multistrat, folosind un client care nu consumă resurse, de tip browser web conectat la un server web și de aplicații scris în Java. Folosim tehnologii de ultimă oră ca Enterprise Java Beans, jdbc, Java servlets, jsp-s, Java applets, și utilizăm intensiv XML.

Utilizăm un concept de reutilizare a conținutului care este bazat pe formate de descriere a împachetărilor în XML și am implementat elementele necesare pentru a putea importa și exporta elementele necesare conform standardelor MathMl, SCORM și IMS.

AEL este coloana vertebrală a programului SEI, oferind suport pentru predare/învățare, evaluare și notare, administrarea, proiectarea și monitorizarea conținutului. De asemenea, asigură mijloacele necesare comunicării și sincronizării între centrele locale și regionale din cadul programului SEI.

AEL permite vizualizarea și administrarea unor tipuri vaste de conținut educațional, precum: materiale interactive, tutoriale, exerciții, simulări, jocuri educative. Biblioteca de materiale educaționale acționează ca un gestionar de materiale: este adaptabilă, configurabilă, indexabilă și permite o căutare facilă. Chiar și utilizatorii novici pot:

 • crea conținut (editor HTML încorporat, editor de formule matematice, editoare de teste și de dicționare);
 • importa/exporta conținut din fișiere, arhive de resurse utilizând standarde de împachetare precum SCORM și IMS;
 • adapta sau edita conținut;
 • construi propriile cursuri din componente deja existente.

Conținutul poate fi structurat și adaptat în funcție de nevoile profesorilor și îmbogățit cu informații legate de curricula, cuvinte cheie, versiune, autor, etc.

Drepturile de acces pentru fiecare utilizator/grup de utilizatori pot fi adaptate și aplicate oricărui segment al bibliotecii de materiale educaționale.

Baza de cunoștințe oferă funcții de căutare ierarhică, filtrată, sau după cuvinte cheie.

AEL este optimizat pentru învățare sincronă, profesorul controlând în întregime lecția, creând, coordonând și monitorizând procesul educațional

AEL oferă de asmenea facilități pentru învățarea asincronă (în ritmul fiecărui cursant), proiecte în colaborare și învățare la distanță.

Testele sunt integrate cu fișele de studiu ale elevilor, sistemul păstrând evidența evoluției fiecărui elev.

Asistența pentru administrare și monitorizare are drept scop:

 • Managementul foilor matricole și al orarului;
 • Managementul structurii organizaționale: corpul profesoral, elevii, personalul administrativ, grupele se elevi;
 • Management programei școlare - integrată cu biblioteca de materiale educaționale AEL și cu structura organizațională;
 • Managementul clasei și reprezentarea acesteia prin hărți grafice;
 • Suport pentru evaluarea conținutului, monitorizarea utilizării acestuia și a rezultatelor obținute;

Trăsături generale:

 • Interfață prietenoasă, ușor adaptabilă, diferențiată pe roluri, grupuri, drepturi de acces.
 • Rolurile, grupurile, utilizatorii și privilegiile de acces asociate acestora sunt foarte ușor de administrat.
 • Bazat pe standarde: AEL este compatibil cu MathML, SCORM și IMS;
 • Ușor de instalat și de administrat;
 • Suport multi-lingvistic și regional.

Platforma AEL este ușor de adaptat pentru orice tip de instruire sau pentru orice domeniu de management al educației, în acest moment platforma este folosită și în universități, dar și în societăți care își asigura instruirea angajaților.

  Manuale AEL

  About AEL


elearning-forum.ro > sisteme de elearning > AEL
eLearning-forum.ro © Institutul de Stiinte ale Educatiei, 2003-2006
Partener educațional: Centrul pentru Dezvoltare și Inovare în Educație
Întretinere si suport tehnic: Editura Agata ®